De financiële evolutie van KAA Gent

De spannende Play-offs resulteerde in een verrassende kampioen. Na een 115-jarige geschiedenis lukte KAA Gent er eindelijk in om de titel naar de Ghelamco Arena te brengen. Reden te meer om de financiële evolutie van de Buffalo’s en haar imposante stadion eens onder het vergrootglas te houden.

Ambitieus plan

In juli 2013 opende clubvoorzitter Ivan De Witte, tevens ook CEO voor de Belgische afdeling van het HR-bedrijf Hudson, de deuren van het vernieuwende stadion, genaamd de Ghelamco Arena. 80 miljoen euro werd geïnvesteerd om binnen de vijf jaar kampioen te spelen. Dat was alvast de ambitieuze doelstelling van Ivan De Witte en Michel Louwagie, de doortastende manager van KAA Gent. De realiteit is enigszins anders. Amper 2 jaar na hun verkondiging staat KAA Gent al met de beker te pronken.

Nochtans begon het in 1999 niet eenvoudig voor Ivan De Witte en Michel Louwagie. Een schuldenberg van om en bij de 23 miljoen euro kregen ze cadeau. Door middel van verscheidende investeerders haalden de twee leidinggevenden hun KAA Gent uit een financiële handicap.

Ghelamco Arena als hefboom

Met de uitbouw van de club in gedachte werd de nood hoog om ook het stadion uit te bouwen. Het Ottenstadion werd gesloten en de gloednieuwe Ghelamco Arena, genaamd naar de ontwikkelaar van het project, werd met veel euforie onthaald. Seizoen 2013-2014 werd een domper met zowel sportief als financieel teleurstellende resultaten. De kapitaalpositie bleef als het zwaard van Damocles boven het hoofd van de Buffalo’s hangen.

Om die reden werd de Vlaamse overheid aangesproken én – nog sterker – overtuigd om een Vlaamse subsidie toe te kennen voor de aanleg van de Ghelamco Arena. Een financieel noodzakelijke ingreep om het eigen vermogen van KAA Gent terug in het positief te krijgen.

Volgens Ivan De Witte had het negatieve eigen vermogen te maken met de datum van enkele boekhoudkundige operaties betreffende de transfers. Seizoen 2013-2014 mocht dan nog sportief gezien niet vlot verlopen, operationeel sloten ze het boekjaar af met een bedrijfswinst van ongeveer 700.000 euro. Naast de Vlaamse overheid deed voornamelijk de stad Gent een serieuze inspanning om het Ghelamco project afgerond te krijgen. 18,5 miljoen euro werd geïnvesteerd via de intercommunale watermaatschappij TMVW (nu Farys). Het kostenplaatje werd als volgt opgesplitst:

  • 12 miljoen euro voor 7.500 m² kantoor- en opslagruimte in de Ghelamco Arena;
  • 5,5 miljoen euro via een lening aan de club;
  • 1 miljoen euro voor een pakket aandelen.

Toekomst oogt rooskleurig

Met de titel op zak lijkt ook de financiële toestand van KAA Gent een zekere boost te krijgen. Supporters schaarden zich als één blok achter hun ploeg. Het gemiddeld aantal toeschouwers per wedstrijd steeg van 10.500 naar 18.500 man. Of wat een modern stadion niet met de populariteit van een club kan doen. De opbrengsten stegen tot 28,2 miljoen euro. Verwacht wordt dat de omzet verder zal toenemen tot 32 miljoen euro en dat ze hun boekhouding afsluiten met een winst van 1,5 miljoen euro.

De investering in de Ghelamco Arena was nochtans geen evidente keuze. Vorig jaar werd er 30 miljoen euro als extra lening in de boekhouding opgenomen. Het totale kostenplaatje voor de bouw van het fameuze stadion bedroeg om en bij de 80 miljoen euro, maar in ruil daarvoor heeft KAA Gent wel een periode van 50 jaar gebruiksrecht bedongen.

De meeste inkomsten (42% van het totaal) stromen binnen door ticketverkoop (abonnementen, losse tickets, skyboxen en business seats). deSportonoom onderzocht eerder al de inkomstenstroom bij de succesrijkste Europese voetbalclubs. Voor de top-20 rijkste Europese voetbalclubs blijkt slechts 20% van de inkomsten van de ticketverkoop afkomstig te zijn (lees opinie: Financieel overzicht van de succesrijkste Europese voetbalclubs). Een kwart van de omzet is het gevolg van de bedongen tv-gelden en ongeveer 20% komt vanwege sponsorgelden. De overige 13% komt voort uit diverse bronnen (bv. horeca, gadgets). Een belangrijk gegeven is wel dat de catering is ondergebracht in een aparte dochteronderneming “Horeca Foot”, waardoor het gezamenlijke werkingsbudget zo waar nog hoger blijkt te zijn.

De voorbije seizoenen kon KAA Gent niet direct profiteren van transferinkomsten uit de verkoop van enkele topspelers, maar met deze lichting zou ook daar wel eens verandering in kunnen komen. Met ondermeer Victor Moses loopt er, volgens kenners, een zwarte parel rond die voor enkele miljoenen verpatst zou kunnen worden. Tel daarbij de 15 tot 18 miljoen euro inkomsten door het behalen van de Champions League bij, en u begrijpt dat de Ghelamco Arena zal daveren als nooit tevoren.

Mening deSportonoom

Investeren in accommodatie en infrastructuur loont. Met Gent als voorbeeld voor vele andere clubs. Sportief kampioen, maar ook financieel in een geweldige flow. Toch één bemerking, want zeiden we dat ook niet met zijn allen van KRC Genk enkele jaren geleden. Om toe te treden tot de Belgische top moet je enkele jaren op rij presteren en niet afhankelijk blijven van enkele zeer geslaagde transfers. Daarmee rekening houdend lijkt KAA Gent ons de ideale kandidaat om zich, met de huidige strategie in acht genomen, de komende jaren te mengen tussen Club Brugge en Anderlecht. Met de Ghelamco Arena als hefboom, nuchtere bestuursleden aan het stuur en veel supporterspotentieel, lijkt België zich op te maken voor een nieuwe topploeg.


Gerelateerde items


Reacties