De vetpotten van de Champions League

Vanavond staat Club Brugge voor de opdracht om Manchester United in twee onderlinge duels te verslaan. Aartsmoeilijk, maar zelfs volgens Louis van Gaal niet onmogelijk. Deelname aan de Champions League zou de kassa van blauwzwart alleszins wel kunnen doen laten rinkelen. Is Club gebaat bij het behalen van de Champions League of is de Europa League ook een financiële voltreffer?

Vetpotten

De UEFA heeft een verhoging en wijziging van het prijzengeld voor de Champions League (CL) en de Europa League (EL) bekendgemaakt vanaf het huidige seizoen 2015-2016. De ECA – associatie van Europese voetbalclubs – heeft inspraak gekregen in de nieuwe verdeling van het prijzengeld. Dit ligt in lijn met de prioriteiten van Michel Platini – voorzitter van de UEFA – om de financiële kloof tussen beide Europese toernooien geleidelijk aan te verkleinen.

Voornamelijk kleinere clubs doen een goede zaak door de hervormingen. In vergelijking met voorgaande seizoenen wordt er vanaf heden 50 miljoen euro verdeeld tijdens de voorrondes van de CL in plaats van 13 miljoen euro. 20 miljoen euro naar de tien play-off winnaars en 30 miljoen te verdelen onder de uitgeschakelde teams.

De totale prijzenpot van de CL zal de komende drie seizoenen 1,257 miljard euro per seizoen bedragen (vast + variabel afhankelijk van tv-rechten). In de EL bedraagt deze vetpot 381 miljoen euro. Ondanks het grote verschil met de CL is dat toch een stijging van 115 miljoen euro in vergelijking met de voorbije drie voetbalseizoenen.

De onderverdeling van de prijzenpot seizoen 2015-2016 van de Europa League en de Champions League met gedetailleerde cijfers:

Ronde EL (in miljoenen euro) CL (in miljoenen euro)
*n.v.t.: niet van toepassing
Eerste kwalificatieronde 0,2 n.v.t.
Tweede kwalificatieronde 0,21 n.v.t.
Derde kwalificatieronde 0,22 n.v.t.
Play-offs 0,23 2
Verliezer play-offs n.v.t. 3
Winnaar play-offs n.v.t. 2
Startgeld groepsfase 2,4 12
Zege in groepsfase 0,36 1,5
Gelijkspel in groepsfase 0,12 0,5
Groepswinnaar 0,5 n.v.t.
Tweede in de groep 0,25 n.v.t.
Zestiende finale 0,5 n.v.t.
Achtste finale 0,75 5,5
Kwartfinale 1 6
Halve finale 1,5 7
Verliezend finalist 3,5 10,5
Winnaar 6,5 15

Bovenstaande tabel leert ons dat Club Brugge bij winst tegen Manchester United minimaal 14,22 miljoen euro rijker is. Bij verlies – en dus deelname aan de EL – is het minimale prijzengeld 5,62 miljoen euro. Anderlecht verdiende vorig seizoen 11,1 miljoen euro aan haar deelname aan de CL, waarin het 6 punten behaalde.

Andere inkomsten

Het Brugse bestuur zal niet hardop durven dromen, maar wat als Club Brugge werkelijk de CL in gaat? Buiten de bovengenoemde vaste inkomsten hebben ze natuurlijk ook recht op tv-gelden. Voor elk land is er een overeenkomst gesloten voor de tv-rechten. Aangezien het Belgisch voetbal (abstractie van de Rode Duivels) niet uitblinkt in Europa, krijgen de Belgische deelnemers via een verdeelsleutel procentueel minder geld dan onder andere Engelse, Spaanse, Duitse en Italiaanse deelnemers. De verdeelsleutel per land afzonderlijk betekent dat KAA Gent minder zou verdienen aan tv-gelden als Club Brugge ook deelneemt aan de CL.

Van de 1,257 miljard aan totale prijzenpot van de CL is er ongeveer 480 miljoen euro variabel en afhankelijk van de tv-contracten die zijn afgesloten met de verschillende landen. In de EL is de variabele marketpool met betrekking tot de tv-rechten om en bij de 150 miljoen euro.

Bovendien zal het Brugse publiek meer genot halen uit CL-wedstrijden, waardoor het Jan Breydelstadion iedere thuismatch compleet gevuld zal zijn en de wedstrijdrecettes hoger oplopen.

Verzekeren tegen niet-deelname?

Borussia Dortmund doet het al jaren. Zich verzekeren tegen een niet-deelname van de Champions League. Een vreemde zaak, maar de onderliggende gedachte verheldert veel. De Duitse voetbalclub is beursgenoteerd en bijgevolg zijn stabiele inkomsten noodzakelijk om de aandeelhouders langer aan zich te binden. De club verzekert zich daarom tegen het missen van de Champions-League en de miljoenen inkomsten die daarmee verloren gaan.

Het persagentschap Bloomberg berichtte dat Dortmund de verzekering voor het eerst in 2012 aanging, het jaar waarin het kampioen werd en alsook de beker van Duitsland in haar trofeeënkast kon bijzetten. De verzekering zou wel nietig zijn indien de trainer (Jurgen Klopp in het verleden) of drie grote namen uit de spelersgroep de club zouden verlaten tijden het voetbalseizoen.

Een slimme zet van het clubbestuur, zo blijkt nu. Afgelopen seizoen was er ééntje in mineur waardoor de EL momenteel het hoogst haalbare is (Dortmund speelt de laatste voorronde voor het behalen van de EL).

Mening deSportonoom

Een verzekering onderschrijven voor niet-deelname aan de CL lijkt doemdenken, maar is financieel uitstekend gehandeld door het clubbestuur van Dortmund. Uiteraard zal een verzekeringsmaatschappij niet happig zijn als een Belgische voetbalploeg komt aankloppen, aangezien de kans op niet-deelname behoorlijk groot is.

Belgische topteams zouden op regelmatige basis moeten kunnen deelnamen aan de CL, niet enkel om sportief succes te boeken, maar ook om financieel een slag te slaan. Met het behalen van de CL zou Club Brugge ook weer direct een optie zijn voor vele talentvolle voetballers, waardoor we bijgevolg meer kunnen genieten op de Belgische velden. deSportonoom verwijst graag naar het artikel over de titel van KAA Gent (De financiële evolutie van KAA Gent) waar ook gewag gemaakt wordt van de CL.


Gerelateerde items


Reacties