De wetten van de transfermarkt

De maanden juli en augustus gaan jaarlijks gepaard met veel transfernieuws op de voetbalmarkt. Het is dé ideale periode voor clubs om zich sportief en/of financieel te versterken. Hoewel voetbalclubs twee maanden de tijd krijgen om hun financiële middelen aan te wenden voor toptransfers, is de laatste week – of zelfs dag – steeds de spannendste. Voor de voetballiefhebber ging deSportonoom op zoek naar de Belgische nuance op de voorbije transfermarkt en kwam terug met volgend overzicht.

Belgische trots

Kevin De Bruyne mag zich vanaf heden de vijfde duurste voetbaltransfer ter wereld noemen. Maar liefst 74 miljoen euro – wat kan oplopen tot 80 miljoen euro – werd door Manchester City betaald om De Bruyne van Wolfsburg los te weken. Enkel de transfersommen voor G. Bale, C. Ronaldo, L. Suarez en A. Di Maria (naar Man. United) waren hoger.

De beste speler van het voorbije seizoen in de Bundesliga en de duurste Belgische voetballer ooit keert zo terug naar de Premier League. Daar zal hij ondermeer Christian Benteke tegenkomen, die begin augustus voor 46,5 miljoen euro naar Liverpool werd getransfereerd.

De Bruyne zou in Manchester 320.000 euro per week gaan verdienen. Een contract in lijn met andere toppers bij City. De Bruyne’s salaris is gebaseerd op een vast basisloon met hoge bonussen. Sjiek Mansour en zijn management willen hun vedetten op die manier scherp houden om sportieve successen te boeken. Enkel als hij bij Man. City een kampioenstitel, kwalificatie Champions League en andere successen boekt, zal hij aanspraak kunnen maken op het volledige salarispakket. Uiteraard dient hij daarvoor ook een aantal wedstrijden te spelen, maar daarvoor is de duurste aankoop in de geschiedenis van Man. City natuurlijk wel gehaald.

Onderhandelingen

Makelaar Patrick De Coster onderhandelde geruime tijd met het management van City om alle financiële garanties voor zes jaar lang te bedingen. Op die manier hoeft De Bruyne zich enkel te focussen op het voetbal zelf en zich geen kopzorgen te maken over het betalen van belastingen. Als De Bruyne zich zal laten domiciliëren in het Verenigd Koninkrijk, is hij verplicht om ongeveer 45 procent af te staan aan de Britse staatskas. Dat procent is gebaseerd op zijn vast loon, waardoor zijn variabel loon (lees: bonussen) steeds belangrijker wordt. Zodus is het van belang om – tijdens de onderhandelingen – een goed evenwicht te vinden tussen een vast (zekerheid maar hoge belastingen) en een variabel (meer risico indien zwak seizoen) loon.

Een extra juridische insteek in het voetbal zijn de portretrechten. Een bepaald deel van het brutoloon (algemeen aangenomen: 8-12 procent) kan De Bruyne laten inboeken als portretrechten waarvoor hij een aparte vennootschap opricht. Stel dat De Bruyne zijn vennootschap in Luxemburg opricht, kan hij een vrijstelling van 80 procent bekomen, waardoor hij enkel 21 procent belastingen betaalt op de resterende 20 procent. De Britse en Luxemburgse fiscus zijn hier onderling afspraken overeengekomen, waardoor van belastingontduiking geen sprake is.

Tip deSportonoom

Vooreerst wensen we De Bruyne en zijn team alle succes bij Man. City. Bovenstaand voorbeeld toont aan dat het als speler belangrijk is om je goed te laten omringen, zowel door familieleden, vrienden als vertrouwelijke raadsmannen die de juiste acties weten te ondernemen naast het veld. Als speler is het noodzakelijk om op het sportieve (en familiale) te focussen. Economisch (financieel) en juridisch bekeken, is het belangrijk om je te laten omringen door mensen met kennis van zaken en specialisten in hun domein. Er kan dan onder andere aan vermogensplanning gedaan worden, om er zo voor te zorgen dat de speler zijn (financiële) toekomst gegarandeerd is op het einde van zijn carrière. Wil je graag meer informatie? Laat een bericht achter of reageer even, zodat we je verder kunnen helpen.


Gerelateerde items


Reacties