Zal de wetenschap een evolutie in de sport teweegbrengen?

Op grond van de studie van Rajiv Maheswaran, onderzoeker aan de universiteit van Californië en CEO van Second Spectrum, alvast wel. In zijn TED-talk van juli 2015 “The math behind basketball’s wildest moves” gaf hij in een twaalf minuten durende monoloog de theorie en praktijk van zijn studie: sport zal evolueren door de wetenschap. Technologie wordt steeds belangrijker om de juiste keuzes te maken. Zowel in de sport als in ons dagelijks leven.

Wetenschap in de sport

Rajiv is met zijn onderzoeksteam op zoek gegaan naar patronen en inzichten in de bewegingen van personen. We zijn continu in beweging in ons dagelijks leven, waardoor de technologie steeds meer een vooraanstaande rol kan en zal spelen.

Toch richt Rajiv zich in zijn onderzoek en met zijn startup Second Spectrum op het traceren van bewegingen van sporters, bijvoorbeeld tijdens een basketbalwedstrijd. Op die manier probeert hij door middel van data-analyse de wetenschap los te laten op de sport, waardoor nauwkeurigere beslissingen kunnen genomen worden. Zo kan een coach op voorhand een tactiek uitwerken waardoor de kans op een overwinning groter zal zijn dan zonder de data-analyse.

De centrale vraag of machines meer kennis kunnen bezitten dan trainers, beantwoordt hij resoluut met een ‘ja’. Rajiv gelooft dat door het bestuderen van bewegende punten, we niet alleen effectiever kunnen worden in de sport, maar ook in het dagelijks leven. Hij gelooft dat we beter en slimmer kunnen bewegen in gebouwen of in de stad en zelfs efficiënter kunnen reizen. Bekijk hieronder zijn twaalf minuten durende, maar uiterst interessante toespraak:

Voetbalclub FC Midtjylland

Bij de Deense voetbalclub FC Midtjylland en de Engelse 2de klasser Brentford FC staat data-analyse centraal sinds Matthew Benham, een professioneel gokker, aan het hoofd van beide voetbalclubs kwam te staan. Hij ontwierp voor zijn beroep statistische modellen om zijn geld in te zetten en met dit systeem probeert hij nu voetbalclubs te besturen. Met de wiskundige modellen en hard werk is voornamelijk FC Midtjylland geschiedenis aan het schrijven. Het werd het voorbije voetbalseizoen Deens kampioen en begon dit seizoen voortreffelijk aan de Europa League.

De visie van de club is om elke beslissing te baseren op wiskundige modellen waardoor het transferbeleid bestaat uit algoritmen die aantonen dat spelers goed én goedkoop zijn. De coach hecht in zijn tactiek veel belang aan stilstaande fases, omdat deze door data-analyse tot op een zekere hoogte te voorspellen zijn.

FC Midtjylland beschikt over een tool die informatie verzamelt over haar eigen ploeg, de tegenstander en andere aspecten van het spel. De zorgvuldige statische analyse van alle competities, teams en spelers staan centraal in het succes van de club.

Benham en zijn rechterhand Ankersen stellen dat toeval niet mag gerationaliseerd worden en geven het wiskundig model steeds voorrang op het klassement. Zodoende probeert het ook haar transferbeleid te laten werken. De mening van trainers wordt pas aangesproken nadat het wiskundig systeem goede én goedkope spelers uitfiltert. Op die manier worden scouts eerder ingezet om het karakter van de speler in te schatten en te oordelen of deze al dan niet past binnen de club.

Nieuwsgierig naar de potentiële toekomst van het voetbal? Bekijk dan ook deze animerende video i.v.m. de werking van FC Midtjylland en Brentford FC:

Volleybal

Volgens Vital Heynen, bondscoach van het Duitse volleybalteam staat het volleybal een straatlengte voor inzake data-analyse. Elke balaanraking krijgt een waarde mee waar wiskundige algoritmen op los gelaten worden.

Voor hem is het belangrijk wat je met de gegevens doet en welke gegevens je oproept. In het voetbal, bijvoorbeeld, kan iedereen het aantal gemaakt doelpunten vergelijken, maar weet niemand in hoeverre een middenvelder accuraat meeverdedigt. Dat zijn belangrijke eigenschappen die door data-analyse uitgefilterd kunnen worden.

Bron

TED

Second Spectrum

Sporza


Gerelateerde items


Reacties