Docu: “FIFA, Sepp Blatter and Me”

Verslaggever Andrew Jennings heeft zich als onderzoeker de afgelopen vijftien jaar verdiept in de corruptie binnen de voetbalsector. Hij heeft de uitvoerenden van de FIFA herhaaldelijk strafbaar proberen te stellen en de voorzitter, Sepp Blatter, vaker wel dan niet uitgedaagd. Nu de top van het professionele voetbal in volle crisis lijkt te zijn, is Andrew op weg om Sepp Blatter & co volledig te isoleren. Zijn rapporten bevatten inzichten in het FBI-onderzoek en geven een indicatie van wat Qatar vermoedelijk besteed heeft om het WK 2022 binnen te halen. Daarnaast belooft hij nieuw bewijsmateriaal dat aantoont dat Sepp Blatter zich heeft laten verleiden tot corruptie. Een snoeiharde documentaire met interessante nuances.

De FBI voert momenteel een onderzoek naar de rol van Sepp Blatter in de corruptiezaak rond het sportmarketingbedrijf ISL. Het Zwitserse sportmarketingbureau ISL betaalde in de jaren ’90 een slordige 100 miljoen dollar in ruil voor televisie- en marketingrechten aan voetbalbobo’s zoals voormalig FIFA-voorzitter Joao Havelange en diens toenmalige schoonzoon Ricardo Teixeira, ook een voormalig FIFA-bestuurslid. Blatter heeft altijd ontkend van de feiten op de hoogte geweest te zijn en liet Teixeira zelfs toe om mee te stemmen bij de beruchte toewijzing van de Wereldbekers 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar).

Panorama-journalist Andrew Jennings kon echter een brief -in het bezit van de FBI- inkijken, waarin ernstige twijfel wordt gezaaid over de onschuld van Blatter. In de brief, die door Havelange zou geschreven zijn, staat dat Blatter volledig op de hoogte was van de fraudezaak en steeds op de hoogte werd gehouden.

De FBI stuurde de brief mee aan het Zwitserse gerecht in een verzoek om meer informatie over een vroeger onderzoek naar de ISL-zaak. Dat onderzoek werd in 2010 afgesloten en Blatter kon een rechtszaak voorkomen. Drie jaar later moest hij zich alsnog voor de Etnische Commissie van de FIFA komen verantwoorden en die sprak zijn voorzitter vrij.

Blatter is momenteel in voorlopige schorsing en treedt eind februari 2016 af als FIFA-voorzitter. De BBC vroeg hem om een reactie, maar daar wou de 79-jarige Zwitser niet op ingaan.

In de BBC-documentaire wordt eveneens onthuld hoeveel Qatar precies uitgaf om het WK van 2022 binnen te halen. Voormalig FA-voorzitter Lord David Triesman vernam van bronnen bij de Britse intelligentiediensten dat het om 117 miljoen pond (162,5 miljoen euro) zou gaan. Om de vergelijking te maken, Engeland spendeerde in 2010 tevergeefs 29,1 miljoen euro om het WK 2018 binnen te halen. België en Nederland, die het WK van 2018 gezamenlijk wilden organiseren, werkten met een budget van ruim 10 miljoen euro.

deSportonoom keek alvast vol ongeloof naar Jennings’ documentaire (in het Engels):


Gerelateerde items


Reacties