De financiële cijfers van de voetbalbonden: KBVB en UEFA

Als onze Rode Duivels op 10 juli het Europees kampioenschap in Frankrijk winnen, strijkt iedere Rode Duivel maar liefst 704.000 euro op. Tijdens de onderhandelingen bedongen de spelers van onze Belgische nationale voetbalploeg dat 70 procent van de inkomsten uit het EK naar hen vloeit. De Belgische voetbalbond kan bijgevolg bij eventuele EK-winst met een serieuze financiële kater opgezadeld worden.

Rode cijfers

De Belgische voetbalbond KBVB sluit zijn boekjaar af met een verlies van 4,6 miljoen euro, ondanks de omzet van 59 miljoen euro in het voorbije voetbalseizoen. Dat blijkt uit de jaarrekening die door het uitvoerend comité werd goedgekeurd. Het verlies geldt voor een periode van 18 maanden en daarbovenop komt het tekort van 203.000 euro dat de KBVB in 2013-2014 boekte. De KVBV heeft immers de rechtsvorm van een VZW aangenomen, maar opmerkelijk is dat twee verliesjaren op rij in de rechtsvorm van een NV zou kunnen betekenen dat het continuïteitsprincipe (d.w.z. dat het voortbestaan van de onderneming in twijfel kan worden getrokken zonder financiële externe hulpbronnen) van toepassing is. Het boekjaar voordien werd wel een grote winst geboekt, waardoor het overgedragen resultaat tot vorig boekjaar nog steeds positief bleek te zijn.

Voor de slechte huidige cijfers worden diverse oorzaken genoemd. De afvloeiing van een twintigtal personeelsleden, inclusief het ontslag van gewezen CEO Steven Martens, kostte de bond ongeveer 2,5 miljoen euro. Ook de hoge facturen van 1 miljoen euro voor ICT-zaken (bv. nieuwe app voor smartphones) en onvoorziene uitgaven tijdens en na het WK 2014, een erfenis uit de periode-Martens, deden de kosten oplopen. Het schrappen van de oefenmatch tegen Spanje eind vorig jaar door de terreurdreiging van IS deed de bond dan ook weer zo’n 1 miljoen euro aan inkomsten mislopen.

Bij de KBVB wordt het verlies enigszins genuanceerd. Het merendeel van de kosten is eenmalig en zullen op termijn renderen. Als België de tweede ronde van het EK haalt, is dat verlies snel gecompenseerd volgens de bond. Voor het voorbije boekjaar – dat gelijkloopt met het kalenderjaar (eerder liep het boekjaar gelijk met een voetbalseizoen waardoor de jaarafsluiting op 30 juni was) – wordt dan ook op een nettowinst van minstens 2,5 miljoen euro gerekend.

Financiële transparantie

Dat het verlies snel gecompenseerd zal worden, zal nog moeten blijken. Financiële transparantie in het hoofdkwartier van de KBVB was de voorbije jaren niet meteen de sterkste kant. Vorig seizoen weigerden de clubs uit eerste klasse zelfs de jaarrekening van de sportbond goed te keuren, omdat er in een interne audit ernstige vragen werden gesteld over de hoge uitgavenposten.

Ook toen gold de uitleg dat het éénmalige kosten betroffen. De audit bracht aan het licht dat er niet alleen 250.000 euro was uitbetaald aan “Bonka Circus”, het bedrijf van Vincent Kompany, om de tv-reeks “Iedereen Duivel” te maken. De bond keerde ook nog eens 80.000 euro aan portretrechten uit aan bondscoach Marc Wilmots voor zijn optreden in dat programma, en voor de campagne over de Duivel-uitdagingen kon het Leuvense reclamebureau “Boondoggle” 600.000 euro ontvangen, zonder dat daarvoor een contract was getekend.

Een van de duurste deals die tijdens het bewind van CEO Martens werd onderhandeld, blijft als een molensteen wegen op de financiële cijfers van de voetbalbond. De Rode Duivels zelf tekenden namelijk met de top van de KBVB een contract waardoor 70 procent van de 10 miljoen euro aan inkomsten uit het vorige WK naar de spelers ging. Die verdeelsleutel werd ook vastgelegd voor het EK 2016 en het WK 2018, en blijft dus ook de inkomsten van de bond in de toekomst ondermijnen.

Zoals reeds vermeld, rekent de bond voor dit boekjaar op een geconsolideerde omzet van 49 miljoen euro en een nettowinst van 2,5 miljoen euro. Daarin zijn de extra inkomsten van het EK niet meegerekend. Afhankelijk van de prestaties van de Rode Duivels kan de bond rekenen op een bedrag tussen 8 miljoen euro (uitschakeling in eerste ronde) en 26 miljoen euro (EK-winnaar).

Van deze forse bedragen vloeit 65 tot 70 procent rechtstreeks naar de spelers. Bij finalewinst verdienen zij dus samen 16 miljoen euro. Ook allerlei operationele kosten, zoals transport, verblijf en logistiek, moeten daarvan nog afgetrokken worden, zodat de bond in het slechtste scenario amper 1,2 miljoen euro aan het EK zal overhouden en in het beste scenario 8 miljoen euro – een peulschil vergeleken met de bedragen die de UEFA uitbetaalt.

Zolang de kwestie uit het verleden niet is opgelost, dreigt de KBVB in de rode cijfers te blijven hangen. De hoge spelerspremies hebben ook als gevolg dat er minder geld kan vloeien naar de nationale competitie. In de aanloop naar het WK 2018 worden die peperdure premies toch de grote uitdaging.

Nu we weten dat de Rode Duivels als tweede van de groep doorgaan naar de achtste finale, staan de financiële EK-premies op 252.000 euro per speler. De spelers die de EK-kwalificatiecampagne succesvol hebben afgelegd, verdienden voor de start van het EK al 264.000 euro bruto. Daarnaast kreeg, in de selectie van 23 spelers, iedere speler 200.000 euro voor hun deelname aan het EK.

Het financieel EK-plaatje van de UEFA

De UEFA heeft beslist dat in deze EK-editie 24 landen aantreden in plaats van de gebruikelijke 16 landen. Dit resulteert in een grote stijging van de inkomsten aangezien het internationale voetbal een kijkcijferkanon vormt. De UEFA bereikt hiermee voor de eerste keer de kaap van 2 miljard euro aan inkomsten, meer dan dat ze uit een heel seizoen Champions League-voetbal puurt.

Als vierde lucratiefste sporttoernooi evenaart het EK daarmee stilaan de Olympische Winterspelen. Acht extra teams betekenen twintig matchen en 1,2 miljoen verkochte tickets meer. Zenders uit ruim 200 landen betalen een kwart miljard euro meer voor de tv-rechten. Wat nog meer publiciteit betekent voor de tien hoofdsponsors, en dus hogere marketinginkomsten voor de UEFA. De inkomsten van het EK liggen zo’n 55% hoger dan de voorbije editie. Het EK 2000 in België en Nederland leverde ‘slechts’ 230 miljoen euro op in tegenstelling tot de prognose van 2 miljard euro van het EK 2016 in Frankrijk.

Behalve eigen operationele kosten, prijzengeld voor de 24 ploegen en compensatie voor clubteams die spelers leveren, hoeft de UEFA weinig te spenderen. Belastingen betaalt ze enkel in het fiscaal gunstige Zwitserland.

Gastland Frankrijk financiert het gros van de organisatie, van stadions tot veiligheidskosten. Als industrieland moest Frankrijk amper investeren in wegen of luchthavens, vergeleken met recente sportevents in Brazilië en Rusland. De economische return wordt bovendien op 1,3 miljard geschat. Het commerciële vernuft van de voor corruptie geschorste Platini lijkt zo bewezen.

Opinie deSportonoom

Een voor de spelers lucratief premiestelsel vreet een groot deel van de EK-inkomsten op, waardoor de KBVB verlieslatend zal blijven en er weinig overblijft voor de nationale competitie. Wellicht zal de bond, op basis van haar negatieve cijfers en op vraag van de Pro-League, na het tornooi aandringen op een heronderhandeling.

Niettegenstaande dienen de Rode Duivels uiteraard beloond te worden als ze het EK winnen of een mooi parcours afleggen. Belonen op basis van gezamenlijke prestaties lijkt in deze tornooi-omstandigheden dan ook de ideale motivatie.

Een succesvol EK van de Rode Duivels kan, indien de middelen efficiënt aangewend worden, ervoor zorgen dat zowel de spelers, de KBVB als onze nationale competitie er baat bij vaart. Een financiële opkikker die van pas zal komen. De UEFA daarentegen zal, onafhankelijk van de winnaar, hoe dan ook financieel een enorm positief resultaat boeken.

Bron

www.tijd.be


Gerelateerde items


Reacties